22 Temmuz 2015 Çarşamba

Marvel Evreni vs DC Evreni

  Ant-Man'in bu hafta vizyona girmesi, Marvel'in geçenlerde evrenin 3. aşamasını oluşturacak tüm filmlerin vizyon tarihini açıklaması ve DC'nin kendi evrenini oluşturacak parçaları açıklaması ile bu kıyaslamaları bugünlerde daha fazla duyacağız muhtemelen. Şu an için Marvel'in ciddi bir üstünlüğü bulunsa da DC'nin bu üstünlüğü kıracak potansiyeli oldukça fazla. ki bu konuda da ciddi adımlar atıldı. Neredeyse vizyon tarihine bir yıl falan olmasına rağmen Suicide Squad ve Batman vs Superman fragmanları yayınlandı ve rakibine güzel bir gözdağı verildi. Bu savaştan kim galip çıkar bilmiyorum ama çizgiromanseverler ve sinemaseverler bana mutlu gibi bu olay karşısında.

Marvel Evreni

    Marvel Evreni'nin inşası uzun bir süredir devam ediyor. Burada amaç önce karakterleri tanıtan solo filmler çekmek ve daha sonra hepsini bir arada gösteren filmler göstermek. Bu kastettiğim şey sadece Yenilmezler filmiyle alakalı değil. Yani bir Marvel karakterine ait solo filmde başka bir Marvel karakterini görmemiz anlamına da geliyor. Sadece iyi adam değil kötü adam da elbette. Son olarak vizyona giren Ant-Man filminde Yenilmezler ekibinden Falcon'u gördük ve sık sık konu Marvel evreninden diğer karakterlere de geldi.

   Evrenin inşası son aşamasına geldi. Hangi filmler bu evrene ait hangileri değil burası önemli. Iron Man serisinin ilk filmi evrenin ilk filmi olarak kabul ediliyor. Buradan da başlayarak yavaş yavaş filmler geliyor. Marvel'in son açıkladığı filmlerle birlikte evrenin üçüncü aşamasını bitirmiş olacağız. Burada önemli olan ikinci konu ise Marvel'a ait olan bazı karakterlerin sinema haklarının başka şirketlere satılmış olması. Marvel ekonomik sıkıntı içerisindeyken önemli karakterlerini satmak durumunda kalmış. Şimdi ise kafasını duvarlara vuruyor elbetti. Spiderman Sony şirketine aitken, Fantastic Four'un ve X-Man'in sinema hakları Fox şirketine ait. Marvel filmlerinde bu serilere ait karakterleri kullanamıyor ve bahsedemiyor. Aynı şey karşı taraf için de geçerli. Ama geçtiğimiz aylarda Marvel ve Sony anlaşarak Spiderman'i Marvel Evreni'ne dahil etti. İlk olarak Captain America: Civil War ile Spiderman Marvel evrenine dahil olacak ve bu filmden sonra da yeni bir solo filmi çekilecek.

   Marvel Sinematik Evreni ilk olarak Iron Man filmiyle başlıyor. Ondan önce yayınlanan filmler bu evrene dahil değil tabii. Filmleri izlerken bu sıraya göre izlemenin de faydası var. Yukarıda bahsettiğim gibi hakları Sony ve Fox'ta bulunan filmler bu evrene dahil değiller. Aşağıdaki görselde hangi film kime ait gösterilmekte.



   Marvel'ın yeni filmleri büyük bir heyecan yarattı herkeste. Solo filmlerde yeni karakterlere yer açıldığını ve bunları da yeni Avengers filmlerinde göreceğimizi biliyoruz artık. Hiç popüler olmamasına rağmen evren için önemli olan Galaksinin Koruyucuları filminin bile gişeden büyük başarıyla çıkması hem ikinci film için hem de yeni sinema filmleri için Marvel'ın elini güçlendirdi. Captain Marvel, Inhumans, Dactor Strange ve Black Panter sinemada ilk kez göreceğimiz karakterler olacak.


DC Evreni

   Marvel'in önemli atağından sonra DC biraz geri planda kaldı. Marvel'ın Disney tarafından satın alınması ve yapılan filmlerin önemli getirilerle sonuçlanması ellerini bollaştırdı ve bol bol film yaptılar. DC ise bu aşamada biraz sessiz kaldı tabii. Öncelikle kendileri dizilere ağırlık verdiler ve beklenen ilgiyi gördüler. Daha sonra ise DC Sinematik Evreni'nin parçalarını oluşturacak filmlerin listesini yayınladılar. Batman vs Superman ve Suicide Squad'ın vizyon tarihine daha çok zaman varken fragmanlarının yayınlanması onlar adına bir gövde gösterisiydi.

                                        

   DC; Marvel'dan farklı olarak önce karakterlerinin bir arada olduğu filmler yayınlayacak ve daha sonra solo filmler çekecek. Zira önce solo filmler çekilmek istense bu zaman olarak baya uzun süreceğinden böyle bir yol izlenmiş. Ve bence bu konuda başarıyla çıkabilirler de. DC evrenin ilk filmi Man of Steel. Yani sadece tek bir film izledik daha. Bundan önce çekilen Superman filmleri, Batman filmleri, Green Lantern gibi  birçok film evrene dahil edilmedi. Açıklanan filmlere bakınca yeni bir Batman solo filmi çekilmesi ise düşünülmediği görülüyor. Batman vs Superman filminin yayınlanan fragmanına bakınca Bruce Weyne'in ailesinin ölümünün de filmde işlendiği görülüyor. Yani o açık burada kapatılacak sanırım. Sonrasında ise iki bölümlük Justice League vizyona görecek. Burada da DC'nin karakterlerini bir arada görme imkanına sahip olacağız.

   Diğer DC filmlerine bakacak olursak eğer Suicide Squad gibi bence efsane olmaya aday bir film geliyor 2016'da. Yeni Joker görücüye çıkacak bu filmle birlikte. Ve onun kadar psikopat olan Harley Quinn. Wonder Woman, The Flash, Aquaman, Shazam, Cyborg ve Green Lantern açıklanan diğer DC filmleri.

  Sonuç olarak hangisi bu savaştan galip çıkar bilmiyorum ama bu durum bizleri fazlasıyla heyecanladırmakta. Artık bekleyip göreceğiz sadece.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder