25 Eylül 2011 Pazar

Bir Ceza Unsuru Olarak "Kadın ve Çocuk"

   TFF aldığı yeni kararla birlikte seyircisiz maçların kalktığını duyurdu. Zaten herkesin istediği bir şeydi bu. Fakat daha ilginci yayınladığı metnin devamında yazıyordu. Seyircisiz maçlar yerine maçlara kadınlar ve 12 yaşından küçük çocuklar girebilecekti. Tabi herkesin bu konu hakkında bir fikti, bir itirazı vardı. Bazı kesimler ise kararı olumlu karşıladı. Herkeste bir merak hakimdi. Acaba nasıl olacaktı?
   Kadın ve çocuklara açılan ilk maç Fenerbahçe-Manisaspor maçı oldu. Fenerbahçe'nin içinden geçtiği sıkıntılı durum taraftarı daha da ateşliyerek maça büyük bir talep gelmesini sağladı. Maça tam 41bin kişi geldi. Maçtan önce ise herkesin aklında acaba nasıl olur sorusu vardı...
   Kadınlar kusuruma bakmasın ama 41bin kadının aynı anda bir yerde toplanmış olması tam bir eziyetti. Maçı izledim ve başım ağrıdı resmen. Sürekli çığlık atan 41bin kadın. Çocuklarını maç esnasında uyutmaya çalışan veya dizi izleyen kadınlar. Çoğu tahminimce ilk kez stada geldi. Belkide futbol tribünlerini kadınlara sevdirme açısında güzel bir uygulama olduysa da cezaların sadece erkeklere verilmiş olması işin kötü tarafı. Küfreden, koltuk kıran, yabancı madde atan, kavga çıakrtan, meşale yakan kadınlar yok değil. Birkaç maça giden herkes bunalrı rahatlıkla görebilir. Fazla uzağa gitmemize gerek yok. Birkaç sene önceki Gs-Fb arasındaki basketbol maçındaki tüm olaylar maça giren bir bayan Fb taraftarı yüzünden çıktı. Ya da Şenol Güneş'e ayakkabı fırlatan da bir kadındı. Bu iş erkekleri stadyumlardan uzaklaştırarak yapılmaz. Olayı kim çıkarttıysa onu uzaklaştıracaksın. Yüz tanıma bilmemneli kameralarla dolu statyumlarda bu işi kolay yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Mesela geçen sezon Gs-Fb maçında sahaya bir içki şişesi atıldı ve Galatasaray 1 maç seyircisiz oynama cezası aldı. Şimdi, o şişeyi 50bin kişi bir ucundan tutarak atmadı dimi? Tak bir kişi attı. Muhtemelen de o şişenin boş olmasına sebep olan kişi attı. Stada içkilileri almayacaksın ve o adamı bir daha spor alanlarına sokmayacaksın. Faturayı tüm taraftara kesmeyeceksin. O maçı izlemek isteyip de izleyemeyenlerin hiç suçu yok.
    Kadınların bir ceza unsuru olarak da kullanılması çok garip. Daha garibi kadınların bundan hiç gocunmaması. Tabi arada birkaç tane çıkmıştır ne olursa olsun gitmem diyen. Ama çoğunluğun bu şekilde düşünmediği de ortada. Kadınların çoğunun bu kararı olumu karşılaması ise beni çok şaşırttı.
    Büyük takımların ortalama en az 2 maç seyircisiz oynadığını düşünürsek bu görüntülerle sık sık karşılaşacaz gibi. Alışmak zor olacaktır ama. Hadi hayırlısı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder